Asa cum mentiona unul din colegii mei, pe recuperarihard.ro, hard diskurile pot fi clasificate dupa mai multe criterii insa cele mai importante sunt:

– CONECTIVITATEA (SATA, IDE, USB, FireWire, etc.)

diferenta sata si ide la hard disk

Asa cum putem vedea si din imaginea de mai sus, ca si diferenta intre hdd-uri IDE si hdd-uri SATA, Hard diskurile cu conectivitate IDE folosesc jumperi, directionand practic placa de baza sa caute sistemul de operare pe un anumit hard disk, atunci cand pe un pc aveti mai mult de unul din hard diskuri.  In cazul hard diskurilor pe SATA, dispar jumper-ii (fiecare unitate de stocare se conecteaza distinct la placa de baza, iar setarea unui dispozitiv ca primar se face din BIOS); Tot la IDE, cablul in sine, are o lungime maxima adminsa de 18 inch (457 mm).

Oricum, hard diskurile cu interfata IDE (sau PATA sau chiar ATA), momentan  nu se mai gasesc in comert decat cu titlul de bulk hdd, lasand loc generatiei noi de hard discuri cu conectivitatea SATA.

De ce este mai bun SATA?
Marea diferenta ca si avantaj/ dezavantaj intre SATA si IDE o reprezinta viteza de procesare, care in cazul SATA este net superioara = IDE (PATA) are o rata de transfer de la 5MB pana pa 133MB/Sec (ATA100/133). Rata de transfer SATA poate atinge 150MB/sec si poate fi dublata la 300MB/sec pentru SATA II. Deci vorbim de o viteza de la dublu pana la 30 de ori mai mare.

O alta diferenta  pentru producatori este ca si costuri de productie, conectorii sunt mai mici (ca si materie prima) la SATA decat la IDE (ATA).


– MOBILITATEA (Hard diskuri desktop sau laptop tipice si hard diskuri portabile)

hdd portabil

Aici lucrurile sunt simple dar le putem complica. Doar un exemplu: hard disk-urile portabile pot atinge performante nebanuite, un producator consacrat, LACIE, a lansat o multitudine de modele de la clasicele hdd portabile pana la modele wi-fi dedicate, glossy …sau modelul Lacie Cinema Clasic Bridge cu conectori HDMI, USB sau wi-fi special pentru fisiere video si redarea acestora, model cu user management si partajare drepturi de acces.


– MARIMEA (hard diskuri de 3,5inch, 2,5inch si 1,8inch)

hard disk 3.5', 2,5' si 1,8'

marimile mai mici sunt tipice pentru notebookuri si laptopuri.


– CAPACITATEA DE STOCARE (clasicele sunt hard diskurile de 500 GB stocare,  1 TB stocare sau chiar 2 TB stocare si chiar hard disk de 6 TB stocare)


– PRODUCATORUL (exista 3 mari producatori de hard diskuri dar ei produc si modele ale firmelor preluate sau incorporate: Western Digital, Toshiba si Seagate); dar veti intalni cu siguranta modele de hard diskuri avand producatorii de mai jos: Hdd Fujitsu, HDD HITACHI-IBM-ARM, HDD Hitachi sau HDD Hitachi-IBM, HDD Maxtor, HDD Samsung)

Tagged on: